Kuva: Satu Engblom
Kuva: Satu Engblom

Esimerkkitapaus pilliin puhaltajan asemasta

Del 1/2. Det illojala vårdbiträdet

Linkin takaa voit kuunnella Ruotsin radion ohjelman, joka kertoo tukholmalaisen yksityisen vanhainkodin toiminnasta Covid 19 -infektion alkuvaiheessa. Hoidon järjestämisestä vastaavat eivät piitanneet terveysviranomaisten antamista säännöistä ja ohjeista. Vaikka ihmisiä alkoi sairastua ja kuolla, yritys kieltäytyi kuuntelemasta hoitajien kritiikkiä. Omaisille ja valvoville viranomaisille välitettiin tietoisesti väärä kuva toiminnasta. Vastaavaa tapahtuu myös Suomessa.

Keskeinen osa dokumenttia on raportti reaktioista, joita epäkohtiin puuttuva ihminen – niin kutsuttu pilliin puhaltaja – saa tyypillisesti osakseen: hänet yritetään vaientaa sivuuttamalla, vähättelemällä ja pelottelemalla varoittavaksi esimerkiksi muille.

Niin EU:ssa kuin Suomessakin valmistellaan parhaillaan lainsäädäntöä pilliin puhaltajien aseman vahvistamiseksi. Lainsäädännön lisäksi tarvitaan myös aktiivista kansalaistoimintaa. Siksi RYD haluaa löytää, kehittää ja vahvistaa keinoja yhteiskunnassa ilmenevän yhteisöllisen mädännäisyyden tunnistamiseksi ja vähentämiseksi.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *