Korruptioon perehtynyt toimittaja ja tietokirjailija Salla Nazarenko avaa Yle Radio 1:n Tuntematon Venäjä -ohjelmassa venäläisen korruption piirteitä ja taustaa. Voit kuunnella ohjelman Yle Areenassa.
Venäjällä on nykyisin melko hyvä korruption vastainen lainsäädäntö ja maa on mukana monissa kansainvälisissä korruptiota torjuvissa sopimuksissa. Tästä huolimatta korruption käytännön torjunta on tehotonta. Tätä selittää palveluksien vaihtoon perustuva järjestelmä, josta venäläinen tutkija Alena Ledeneva käyttää nimitystä “sistema”. Se on yhteiskunnassa syvälle juurtunut toimintakulttuuri, jossa henkilökohtaisten suhteiden ja lojaliteettien ohjaamina vaihdetaan lahjuksia, etuja, virkoja ja rahaa: lahjotut ja lahjojat tiedostavat toimintansa vääryyden, mikä lujittaa riippuvuussuhteita palvelusten vaihdon verkostossa.
Korkean tason korruptiossa on kyse monimutkaisemmista eliitin epävirallisista järjestelyistä eikä osallisilla ole halua muuttaa vallitsevia käytäntöjä. Valtio ja korruptio kietoutuvat Venäjällä tiiviisti toisiinsa: Putinin oligarkki-ystävällå Arkadi Rotenbergill merkittävä asema korruption vastaisissa toimissa.
Nazarenkon mukaan sisteman kaltaiset piirteet, eliitin verkostot ja etujen siirtyminen sukupolvelta toiselle, vallitsevat jollakin tapaa suurimmassa osassa maita. Suomellakin on ”hyvä veli -verkostonsa”.