Tampere_tori-3

Kulttuuri on ravintoa, jonka saamisesta ei ole hyvä tinkiä kriisiaikana, toteaa professori Aki-Mauri Huhtinen

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Seura-lehti julkaisi Aki-Mauri Huhtisen esseen, jossa hän pohtii kriisinsietokykyä koronarajoitusten alla. Huhtinen toteaa valtion asettamien rajoitusten olevan aina myös arvovalintoja.

Huhtinen nostaa esiin tärkeän pohdinnan siitä, ovatko aiemmin käytetyt taistelukeinot koronapandemiaa vastaan toimivia kun toinen aalto hyökyy päälle. Huhtinen huomauttaa, että elleivät nyt valitut keinot tehoa pandemian hillitsemisessä, ei kolmatta aaltoa vastaan kannata taistella enää samoin asein.

Kun tilannetta tarkastellaan pidemmällä aikavälillä, yhteiskunnan toimintojen täysi pysäyttäminen ei ole Huhtisen mielestä viisasta, vaikka rajoitukset ovatkin tarpeellisia. Huhtinen korostaa, että osa yhteiskunnan toiminnoista olisi mahdollista ja tärkeää pitää avoinna. Huhtinen tuo esiin kokonaisvaltaisen näkemyksen ihmisen terveydestä, jossa terveys ei rajoitu ainoastaan fyysiseen hyvinvointiin. Elämän rajoittuminen kodin piiriin voi poikkeuksellisena aikana olla osalle miellyttävä kokemus, mutta se voi myös lisätä henkistä pahoinvointia.

Kulttuuri onkin Huhtisen mielestä ravintoa, jonka saamisesta ei olisi hyvä tinkiä. Valtion arvovalinnoilla Huhtinen viittaa siihen, että baarit ja ostoskeskukset saavat olla avoinna kun samaan aikaan taiteen, urheilun ja kulttuurin ovet pidetään visusti säpissä.

Turvallisuuden huomioivat ja vastuulliset tapahtumajärjestäjät voisivat Huhtisen mukaan toimia parhaimmillaan jopa kansainvälisinä esimerkkeinä. Tapahtumien avulla saisimme pidettyä elämän sisällön mielekkäänä, varovaisuutta unohtamatta. 

Huhtisen esseen pääset lukemaan tästä.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *