A A A

Ensihoitoa salaliittoteorioihin sairastuneille

Yritykset rakentaa niin ryhmissä kuin yhteiskunnissa valheelle ja vääristelylle ovat yleisiä. Miedompiin valheen ja vääristelyn muotoihin kuuluu uskottavuuden kaivertaminen vankimpienkin tieteellisten näyttöjen alta. Vakavimpiin muotoihin kuuluvat suoranaiset salaliittoteoriat.

Esimerkiksi uskottavuuden kaivertamisesta soveltuu emeritusprofessori Fred Singer väitteineen siitä, että vaikka oma tupakointi saattaa aiheuttaa syöpää, passiivisella tupakoinnilla tuskin on tuollaista vaikutusta, ettei altistuminen ultravioletille säteilylle aiheuta melanoomaa ja ettei ympäristö muutu ihmisen tointen vaikutuksesta.

Salaliittoteoriat, conspiracy theories, ovat kivunneet yhteiskuntien dynamiikan korruptioilmiöiden joukkoon suoranaisena mädännäisyytenä ja mädättämisenä. Niin salaliittoteorioiden kuin Singerin kaltaisten murentajien sanomaa levittävät ruton etenemisnopeudella sosiaalisissa medioissa toimivat petkuttajat. Kun lupsakka setämies tai uskonveli tai -sisar levittelee murentajien tai salaliittoteoreetikkojenkin käsityksiä some-viesteissään, some-ystävät saattavat aavistamattaan langeta pahaan ansaan.

Salaliittoteorioiden historia on pitkä.

Noidiksi ryhtyneiden väitetty salaliitto paholaisen kanssa kuuluu varhaisiin esimerkkeihin. Hitlerin ja hänen natsiensa valtaannousuun ja vallankäyttöön liittyi monia salaliittoteorioita. Yksi niistä oli ”selkäänpuukotuslegenda” voittamattomat sotilaat rintaman takana muka pettäneistä politiikoista. Toisena mainittakoon vanhemman sepitteen Siionin viisaiden pöytäkirjat  lämmitelmät väitteineen juutalaissalaliitosta. Kolmannen esimerkin muodostavat natsien houreenomaiset ajatusrakennelmat kapitalistien ja kommunistien liittoutumista. Vallanpitäjien kehityttämät vasemmistolaiset salaliittoteoriat kukoistivat Neuvostoliitossa. Ne perustelivat virallisena totuutena vanhan bolsevikkikaartin lahtaamista, osaavimman talonpoikaiston pakkosiirtoja asuinkelvottomille alueille, parhaan esiupseerikunnan teloituksia sekä vainoja juutalaisia ja lopulta lääkäreitäkin kohtaan. Itäinen naapuri hyökkäsi Suomen kimppuun perustellen tekoaan juuri salaliittoteorialla maamme salakähmäisistä sotilaallisista sopimuksista läntisten kapitalistimaiden kanssa.

Nykyhetkeen siirtyäksemme: islantilainen professori Eirikur Bergmann kohdistaa teoksessaan Conspiracy & Populism – The Politics of Misinformation (2018) kriittisen tarkastelunsa nykyisiin oikeistopopulistisiin salaliittoteorioihin. Kuten Bergmann muistuttaa, oikeistokiihkoilija, massamurhaaja Breivik perusteli tekoaan yli tuhatsivuisella manifestilla väittämistään salaliitoista.

Vastaavanlaisia salaliittoteorioita kuin Breivikillä riittää, niin EU:n muka puuhailemasta väestönsä korvaamisesta maahanmuuttajamuslimeilla, kulttuurimarxistien tuhoisista juonista tai Bilderberg-ryhmän, vapaamuurareiden, Illuminati-järjestön tai Tavistock-instituutin puuhailemasta ja lopulta hallitsemasta Uudesta maailmanjärjestyksestä, New World Order.

Salaliittoteorioita pursuilee myös ympäristömuutoksen kieltäjien, rokotevastaisten taistelijoiden, juutalaisten joukkosurman ”holocaustin” kieltäjien sekä kristityt vainotuiksi kautta länsimaiden näkevien käsityksissä.

Bergmann kirjoittaa, että syvintä valehtelua edustavissa salaliittoteorioissa EU saatetaan nähdä Johanneksen ilmestyksen uutena Roomana lopunaikojen edellä ja aiotun kommunistisen supervallan alkumuotona. Näyttöä on siitä, että tuollaisiin teorioihin uskovat tosissaan myös muut kuin intensiivihoidossa olevat psykiatriset potilaat.

Ne salaliittoteoriat, jotka kiistävät ympäristönmuutosta koskevan tiedon pätevyyden, ovat löytäneet tiensä oikeistopopulististen puolueiden ohjelmiin. Samalta suunnalta löytyy myös salaliittoteorioita tuulivoimaloiden tuhoisista terveysvaikutuksista – näytöistä riippumatta. Kristittyjen vainoargumentit ovat levinneet alkulähteiltään Yhdysvaltain uskonnollisen äärioikeiston piireistä yleismaailmallisesti. Uhriutuvat oikeistokristityt esittävät, että kaikki heidän rajoittavaksi kokemansa lainsäädäntö olisi raakaa vainoa. Samoin he kirkuvat, että mikä tahansa lainsäädäntö, joka sallii heidän hyljeksimiään asioita, kuten samaa sukupuolta olevien parisuhteet, on säälimätöntä vainoa kirkujia kohtaan.

Demokratiassa minkään tahon ei tule saada yksin omaa tahtoaan läpi

Salaliittoteorioiden vaalijoiden vakioväite näytön puuttuessa heidän käsityksiltään on se, että salaliittolaiset ovat tuhonneet näytön. Mikäli näytöt puhuvat salaliittoteoriaa vastaan, teorian edustajat inttävät, että salaliittolaiset ovat sepittäneet nuo näytöt. Salaliittoteoreetikot esiintyvät yhtä vakuuttuneina teorioidensa oikeellisuudesta kuin Saksan natsit tai Neuvostoliiton stalinistit vallassa ollessaan. Suoranaiset valheet ja vääristelmät mutta myös sairaalta vaikuttavan mielen tuotteet eivät ole vailla puoltajiaan. Nämä saattavat jopa vaatia yhtä paljon huomiota väitteilleen kuin tieteellisille tai muille perustelluille käsityksille.

Ensihoidoksi salaliittoteorioita vastaan voi suositella etsiytymistä muiden kuin noihin teorioihin haksahtaneiden keskuuteen.

Riittävä annos teoreettisen ja empiirisen tieteen tuloksia saattaa auttaa.

Ahdistus tieteen tulosten pätevyyden johdosta vain todennäköisyyden perusteella ja tieteen kaikkien empiiristen tulosten tilapäisyyden vuoksi tulee oppia kestämään. Vaativamman tason ensihoito salaliittoteorioihin sairastuneille vaatii ammattiapua. Sairastuneet tarvitsevat muun muassa tietoa niistä kavalista ja petollisista tavoista, joilla salaliittoteoreetikot rakentavat, puolustavat ja levittelevät väitteitään.

Olen laatinut blogini politiikan tutkijana. En ole puuttunut kompetenssini ylittäviin aiheisiin, joita tulee tarkastella noihin aiheisiin pätevöityneiden. Tuollaiset aiheet koskevat esimerkiksi valheen ja vääristelyn yksilö-, ryhmä- ja yhteiskuntapsyykkisiä mekanismeja. Niiden asiantuntijat kykenevät hyvinkin erottamaan ne vaikea-asteisen valehtelun ja vääristelyn taustalta. Toivottavaa on, että he kykenevät erottelemaan myös hienovaraisia ja siksi  salakavalammin mädättäviä valehtelun mekanismeja. Ne liittyvät lievempien epätotuuksien levittelijöiden eli totuuden murentajien ja nakertajien toimintaan.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.